Lista Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkości - lista obiektów objętych szczególną ochroną międzynarodowej organizacji UNESCO, filii ONZ, ze względu na ich unikatową wartość kulturową bądź przyrodniczą dla ludzkości. Lista obejmuje (stan na dzień 28 czerwca 2011 r.) 936 obiektów znajdujących się w 153 krajach, w tym 725 obiekty dziedzictwa kulturowego (oznaczone literą K), 183 przyrodniczego (oznaczone literą P) i 28 mieszanych (K, P). W sprawie wpisania danego obiektu na listę lub skreślenia go (są takie przypadki) decyduje Komitet Światowego Dziedzictwa w trakcie corocznej sesji, począwszy od 1977 roku.
W tytule podaję kolejno: kraj i nazwę obiektu. W nawiasie zamieszczona jest informacja o dacie wpisu na listę UNESCO oraz oznaczenie obiektu: K - kulturalny, P - przyrodniczy KP - mieszany.
Krótkie opisy miejsca pochodzą ze strony http://www.unesco.pl/
Fotografie są własnego autorstwa i z nimi bywa tak:
- pochodzące sprzed 2005 r.
To skany fotografii wykonywanych przy użyciu różnego rodzaju aparatów na kliszę. Ich jakość i wartość merytoryczna pozostawia wiele do życzenia. No ale takie to były czasy. Robiłem mało zdjęć i najczęściej sobie na tle odwiedzanych miejsc. Pstryk, pstryk, do fotograf, a potem do albumu i na półkę.
- pochodzące sprzed września 2010 r.
To fotki z podróży podczas których niekoniecznie zwracałem uwagę na klasyfikację UNESCO. Dlatego też ich wartość również pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej są ‘przypadkiem’ z tysięcy wykonywanych nadającym się do tej listy. Te jak i powyższe są udokumentowaniem pobytu i stanowią sens mojej klasyfikacji.
- pochodzące po wrześniu 2010 r.
Są nadal przede wszystkim udokumentowaniem pobytu. Jednak moim zamierzeniem jest podniesienie ich wartości poprzez właściwe zaprezentowanie odwiedzanych obiektów, mieszczących się w klasyfikacji. Poznawanie obiektów UNESCO powoli stają się miłym hobby i celem kolejnych podróży. „Własne oko” zaś powinno być coraz lepsze!