Kreteńska Tsikoudia potocznie zwana Raki jest alkoholem wytwarzanym z winogron wyłącznie na Krecie. Jest ulubionym trunkiem Kreteńczyków, którzy produkują ją w rodzinnych gorzelniach. Zaproszenie: “wstąp na Tsikoudie” jest charakterystyczne dla gościnności Kreteńczyków. Miło wspominam sklepik z pamiątkami w Kolimvari do którego wstąpiwszy zawsze mogłem liczyć na przysłowiową „lufę” z właścicielem, którego rodzina pędziła ten lokalny trunek. Tsikoudia jest wytwarzana z winogron i posiada, wyjątkowy smak i aromat. Tsikoudie podaje sie jako aperitif, szybki drink lub gotowaną z miodem pyszną Rakomelo. Tsikoudia podobno jest również najlepszym środkiem na trawienie po obfitym posiłku. Osobiście stwierdzam, że nosi znamiona mocnego bimbru o specyficznym zapachu i smaku. Raczenie się w dużych ilościach ponad czterdziestoprocentową Tsikoudią w kreteńskich upałach może skutecznie zniechęcić do poznawania Krety powodując nadmierną senność, a w konsekwencji potężnego kaca. Pozytywnym objawem mogą być, jak powiadają Kreteńczycy, bardzo ciekawe sny. Produkujący tsikoudię mogą uchodzić za prekursorów recyclingu. Otóż przy jej produkcji używa się wszystkiego co pozostaje po jesiennych zbiorach winogron. Zatem Jasum! – co znaczy „na zdrowie”!