Kościół pielgrzymkowy w Wies (K I, III /1983)
Kościół w Wies, cudownie ocalały i malowniczo położony w alpejskiej dolinie, jest dziełem architekta Dominikusa Zimmermanna. Stanowi on arcydzieło bawarskiego rokoko - pełnego przepychu, kolorowego i radosnego
Nocujemy w Gasthaus Schwägele w miejscowości Roßhaupten, skąd zaraz po śniadanku szybciutko jedziemy do kościoła Wieskirche. Ten kościół pielgrzymkowy pod wezwaniem Biczowanego Zbawiciela (Zum Gegeißelten Heiland auf der Wies) u stóp Alp uchodzi za jedno z najdoskonalszych dzieł sztuki bawarskiego rokoko. 14 czerwca 1738 roku wieśniaczka Maria Lory zauważyła łzy w oczach rzeźby Jezusa biczowanego pod pręgierzem. Ten cud zapoczątkował pielgrzymki do "Biczowanego Zbawiciela" do miejscowości Wies niedaleko Steingaden. W latach 1745-1754 Dominikus Zimmermann zbudował dla tej rzeźby niezwykłą świątynię, której wnętrze zdobi rokoko w swej najdoskonalszej postaci.
Nam udało się przybyć tu tuż przed kilkoma autokarami. Zdążyliśmy na końcówkę porannej mszy w której uczestniczyło jedenaście osób. Za to za naszymi plecami stało …. 111 osób –przybyłych tu, by zobaczyć pełną przepychu dekorację tego kościoła na łące.